Ylen MOT-ohjelma nosti maanantaina 20.4. ohjelmassaan esille suomalaisen koiranruokakaupan, joka on Ylen mukaan kansainvälisten suuryritysten hallussa. Ohjelma nostaa tärkeitä teemoja esille, mutta näkökulma on kuitenkin suppea ja osittain katsojia harhaanjohtavakin. Kotimaiselle ja ulkomaiselle kuivaruualle vaihtoehtona on runsaasti kotimaisia vaihtoehtoja.
Toisin kuin MOT-ohjelmassa väitettiin, lemmikkiruuan tuontirajoitusten purkaminen kolmisenkymmentä vuotta sitten ei lopettanut suomalaista koiranruokateollisuutta. Eläinruokatehdas Lemmikki Oy on valmistanut Kuopiossa kotimaista koiranruokaa suomalaisista raaka-aineista jo vuodesta 1986 alkaen. Jo 34 vuotta suomalaiset koirasukupolvet ovat syöneet muun muassa Oscar-brändin raakapakasteita, makkaroita ja herkkuja.
Kotimaisen koiranruuan osuus koko markkinasta on noin 8-10 prosenttia, valtaosa suomalaisesta koiranruuasta on raakapakastetta, jossa lihapitoisuus on äärimmäisen korkea ja pakkausmerkinnät selkeitä. Kyseinen tuoteryhmä on myös lähes kokonaan suomalaisten valmistajien hallussa.
Oscar-brändillä kauppojen hyllystä löytyvien tuotteiden alkuperä voidaan jäljittää tarvittaessa aina lähtötilalle saakka. Kuopion tehtaan hygieniataso on lähes samaa vaativuusluokkaa kuin ihmisille valmistettavan ruuan tilat. Se on entistä tärkeämpää näin korona-aikoina.
– Meillä on luonnollisesti käytössä omavalvonta, joka jo sinällään toimiessaan pystyy antamaan tarkemmat jäljitettävyystiedot kaikille tuotantoerille. Olemme kuitenkin viemässä tuoteturvallisuutta ja tuotteiden jäljitettävyyttä vieläkin pidemmällä vuoden 2020 aikana, jolloin tulemme sertifioimaan FSSC tuoteturvallisuusjärjestelmän 22000. Kyseinen järjestelmä on yleisesti käytössä elintarviketeollisuudessa mutta ei vielä eläinruokateollisuudessa, kertoo Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n toimitusjohtaja Janne Räsänen.
Yksi kotimaisen koiranruuan merkeistä on Avainlippu-tunniste, jonka saa, jos tuotteen kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia. Avainlippu takaa sen, että tuote on tehty Suomessa, mutta ei kuitenkaan takaa sitä, että kyseisen tuotteen pääraaka-aine olisi suomalaista. Varmuuden tuotteen täydestä kotimaisuusasteesta saa siis kuitenkin vain siten, että valmistaja kertoo tuotteessa tarkasti sen, mistä raaka-aineet ovat lähtöisin.
– Lihassa, kalassa, maitotuotteissa oikeasti kotimaiset tuotteet tunnistaa pakkausmerkinnöistä helposti. Toivottavasti lainsäädäntömme olisi menossa myös samaan suuntaan lemmikkieläinten ruuassa. Lisäksi kauppa tekee paljon kampanjoita ja valikoimapäätöksiä puhtaasti kotimaisten tuotteiden osalta. Uskon, että kotimaisuus nousee vielä myös kauppojen kilpailuvaltiksi koirien ja kissojen ruokahyllyllä, sanoo Janne Räsänen.
Toistaiseksi ongelma on ollut, että eläinten ruuan alkuperää ei nykyisen EU-lainsäädännön valossa tarvitse ilmoittaa. Koiranruuan kotimainen nimi ei siis välttämättä tarkoita ruuan suomalaisuutta. Muualta tulleessa koiranruuassa alkuperää ei tarvitse ilmoittaa, sen sijaan kotimaiset toimijat sen pääosin tekevät.
Eläinruokatehdas Lemmikin Kuopion tehtaan yhteydessä on suosittu tehtaanmyymälä ja median edustajat voivat tulla tehtaalle tutustumaan halutessaan.
–Meillä ei ole mitään peiteltävää, vaan päinvastoin. Esittelen mielelläni hienoa tehdastamme ja olen ylpeä työntekijöistämme, toteaa toimitusjohtaja Janne Räsänen.
Lisätiedot, haastattelu- ja tehdasvierailupyynnöt:
Eläinruokatehdas Lemmikki Oy
Toimitusjohtaja Janne Räsänen
p. 040 820 5889
janne.rasanen@elainruoka.com