Siirry sisältöön

Elämänlaatua seniorikoirille

Koiran vanhetessa elimistössä tapahtuu monia luonnollisia fysiologisia muutoksia. Koiran ikääntymiseen vaikuttaa koiran rotu ja koko sekä perimä ja ympäristö.

Pienten rotujen yksilöt voivat elää hyvinkin aktiivista elämää pitkälle yli 10 vuotiaiksi ennen kuin ikääntyminen alkaa näkyä päälle päin, kun taas monet suurten rotujen edustajat saattavat vanheta silmissä jo 5 vuotta täytettyään. Monet vanhenemiseen liittyvät muutokset eivät näy päällepäin, mutta niihin kannattaa jo varautua koiran vanhetessa ja ruokintaa suunniteltaessa. Ikääntyessä koiran ravitsemukselliset tarpeet muuttuvat ja muutokset ruokavaliossa on tarpeellisia.

Yksi luonnollisista muutoksista on energiatarpeen väheneminen kun koiran aktiivisuustaso laskee. Tällöin ruoan energia- ja rasvapitoisuuteen on syytä kiinnittää huomiota etenkin, jos koiralla on taipuvuutta lihomiseen. Kiinnitä siis huomiota erityisesti kaikkeen ylimääräiseen, kuten millaisilla makupaloilla palkitset koiraasi. Rasvan määrää laskettaessa on hyvä kuitenkin varmistaa riittävä ja oikeanlainen rasvahappojen saanti, sillä ne tukevat mm. ihon ja turkin hyvinvointia sekä nivelten liikkuvuutta ja sydämen normaalia toimintaa. Erityisesti Omega 3 -rasvahappoja (EPA JA DHA) tulisi lisätä seniorikoiran ruokintaan.

Sulavaa ruokaa ja suoliston tukea

Ikääntyminen aiheuttaa muutoksia myös koiran ruoansulatuksessa, sillä ruoansulatus heikkenee ja välttämättömien ravintoaineiden imeytyminen huononee. On siis syytä kiinnittää huomiota erityisesti hyvin sulavaan ruokaan ja hyvälaatuiseen proteiiniin. Korkea proteiinipitoisuus tukee lihasmassan ylläpitoa mikä puolestaan antaa tukea myös nivelille. Tässä vaiheessa myös hiilihydraattien määrä tulisi tiputtaa ja erityisesti viljatuotteet kannattaa jättää pois kokonaan.

Koska ruonsulatuksen toiminta hidastuu, on suoliston toimintaa hyvä tukea esimerkiksi probiooteilla ja kuidulla. Ikääntyvän koiran kyky imeyttää ruoka-aineista saatavia vitamiineja ja kivennäisaineita heikkenee, joten on syytä harkita lisäravinteiden lisäämistä ruokavalioon edes kuuriluonteisesti.

Hammashuoltoa ja ajanvietettä

Ikä näkyy myös koiran hampaissa, ja onkin tärkeää huolehtia hampaiden säännöllisestä huoltamisesta. Myös koiran syömällä ravinnolla on suuri vaikutus suun terveyteen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Tutkimuksissa onkin todettu, että raakojen luiden pureskelulla on huomattava vaikutus hammaskiven määrään. Raakaluiden lisäksi hampaiden puhdistukseen voidaan käyttää myös ns. ajanvieteluita, kuten nahkaluita. Hampaiden huoltamisen lisäksi luiden pureskelu on koiralle mieluista ajanvietettä ja auttaa vähentämään stressiä.

Ikääntyvä koira hyötyy aktivoinnista ja aivojumpasta. Ruokailuhetken voi hyödyntää aktivointilelujen ja leikkien kautta.