Siirry sisältöön

Vastuullisuus & valmistus

Eläinruokateollisuudessa vastuullisuus näyttelee merkittävää roolia yrityksen arvoissa ja toimintatavoissa. Rehutuotannolla on merkittävät vaikutukset ympäristöön ja koko yhteiskuntaan.
Tuotteiden valmistukseen ja myyntiin liittyvään tuotevastuuseen kuuluu esimerkiksi vastuu ravitsemuksellisista ominaisuuksista ja tuoteturvallisuudesta, tuotteesta annettavista tiedoista ja markkinointiväittämistä.

Lemmikkiruokien valmistus on rehulakien alaista toimintaa ja olemme Ruokaviraston rekisteröimä rehuvalmistaja. Yrityksellämme on hyväksytty omavalvontajärjestelmä, HACCP-tuoteturvallisuussuunnitelma sekä sertifioitu tuoteturvallisuusjärjestelmä FSSC 22000. Tuoteturvallisuusjärjestelmän sertifiointi kertoo erityisesti sen, että yrityksellämme on erittäin korkeat laatu- ja turvallisuusvaatimukset yli rehulainsäädännön.

Eläinruokatehdas Lemmikin toiminta-ajatus on ollut perustamisesta saakka valmistaa kotimaisia korkealaatuisia ja turvallisia, lemmikkieläinten ja ulkolintujen ravintotarpeita täyttäviä ravintoja. Tuotteissamme kotimaisten raaka-aineiden lisäksi valttia on korkea laatu, puhtaus ja erittäin hyvä maittavuus.

Meille vastuullisuus tarkoittaa erityisesti sitä, että valmistamme lajinomaisia ja hyvinvointia tukevia ravintoja, jolla on positiiviset vaikutukset lemmikin hyvinvointiin. Lemmikin hyvinvoinnin lisäksi meille on tärkeää, että lemmikin omistajat voivat luottaa tuotteidemme laatuun ja ne ovat turvallisia käyttää. Tuotteen suunnitteluvaiheessa ravitsemuksellisen laadun ja terveysvaikutteiden huomioiminen on osoitus siitä, että yrityksemme kantaa vastuuta tuotteiden ravitsemuksellisista ominaisuuksista. Käyttämiemme raaka-aineiden valinnassa kiinnitetään huomiota alkuperään, tuotanto-olosuhteisiin ja vastuullisuussertifiointeihin.

Kaikkien lemmikkien hyvinvointiin ja jopa lintukantoihin vaikuttaa se, minkälaisia tuotteita markkinoille valmistetaan ja on tarjolla.

  • Haluamme auttaa pikkulintuja selviytymään pohjolan haastavasta talvesta tarjoamalla hyvin ravintorikasta, maittavaa ja linnun elimistössä helposti sulavaa ravintoa. Olemme myös kehittäneet verkottomia linnunruokatuotteita, jotka edesauttavat lintujen turvallista ruokailua. Linnunruokatuotteemme ovat lämpökäsiteltyjä eivätkä ne sisällä siemenkuoria, näin ollen ruokintapaikka pysyy hygieenisenä ja siistinä vähentäen tautiriskiä.
  • Haluamme valmistaa koiran ja kissanruokia, jotka tukevat lemmikkien lajityypillistä ruokavaliota. Emme käytä tuotteissa turhia raaka-aineita, kuten viljaa tai lisättyä sokeria, sillä koirat ja kissat eivät niitä tarvitse eivätkä ne ole niille hyväksi. Valmistamme raakaruokatuotteita, jotka ovat koirille ja kissoille luontaisinta, maittavaa ja ravitsevaa ravintoa.
  • Haluamme valmistaa tuotteita kotimaisista raaka-aineista ja tukea suomalaisia työpaikkoja teollisuudessa ja maatiloilla.

Raaka-aineet

Käytämme pääsääntöisesti kotimaisia raaka-aineita ja sivutuotteita elintarviketeollisuudesta. Johtavia periaatteita ovat raaka-aineiden suomalaisuus ja raaka-aineiden valinta siten, että ne ovat eläinlajin ravitsemukseen sopivia ja eläinten yliherkkyydet sekä allergiat huomioivia.
Emme käytä turhia täyteaineita tai ylimääräisiä maku-, säilöntä-, tai lisäaineita, jotta tuotteemme olisivat mahdollisimman puhtaita, terveellisiä ja vähän allergisoivia ja tukisivat näin ollen mahdollisimman hyvin jokaisen lemmikin terveellistä elämää.

-> tuemme kotimaista lihateollisuutta sekä maatiloilla että lihaleikkaamoilla käyttämällä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja hyödyntäen sellaiset raaka-aineet käyttöömme mitä elintarviketeollisuudessa jäisi käyttämättä.

-> kotimainen liha on puhdasta ja turvallista käyttää raakanakin, sillä ne eivät sisällä turhia antibiootteja ja muita lääkeaineita, sekä mikrobiologinen riski on tuotteita oikein käsiteltäessä alhainen.

-> Valtaosassa tuotteitamme käytämme vain tuoretta lihaa emmekä lihajauhoja. Tuore liha on ravitsemuksellisesti laadukkaampaa ja vähemmän prosessoitua kuin lihajauho, jota monet valmistajat käyttävät tuoreen lihan sijasta.

-> käytämme tuotteissamme kotimaisia kasviksia, kauraa ja kananmunia. Näin tuemme kotimaista tuotantoa ja työpaikkoja.

-> Vähennämme ympäristökuormaa käyttämällä lähiraaka-aineita aina mahdollisuuksien mukaan.

Valmistajan vastuullisuuden sijaan on hyvä laajentaa tarkastelua koko tuoteketjun toimintaan kuten esimerkiksi pakkausmateriaalien ja raaka-aineiden alkuperään. Koko tuoteketjussa tapahtuvat epäkohdat, vaikuttavat myös tuotetta prosessoivan ja markkinoivan yrityksen eettisyyteen. Suurimmat ympäristövaikutukset ja sosiaaliset vaikutukset syntyvät pääsääntöisesti raaka-aineiden tuottajilla. Jotta vastuullisuustyö on tarkoituksenmukaista, oman tekemisen lisäksi on syytä huomioida myös sidosryhmien sitoutuminen vastuulliseen toimintaan.

Pakkausmateriaalit

Käytämme mahdollisimman paljon kotimaisia pakkausmateriaalitoimittajia. Näin tuemme teollisuutta Suomessa ja vähennämme ympäristökuormaa pienemmillä logistiikkatarpeilla. Tilaamamme kartongit, pakkauskalvot, pussit ja tarrat tulevat meille kotimaisilta toimijoilta. Tuotepakkauksissa käytämme materiaaleja, jotka tukevat tuotteen säilymistä ja käytettävyyttä mahdollisimman hyvin. Pakkaussuunnittelussa pyrimme minimoimaan materiaalin käyttöä ja vältämme ylipakkaamista. Myyntieräpakkauksissamme käytämme kartonkeja, jotka ovat ekologisia, kevyitä ja täysin kierrätettäviä. Raaka-aine ja materiaalivalinnoilla pyrimme saavuttamaan mahdollisimman vähäiset ympäristövaikutukset koko tuotteen elinkaaren ajalla.

Tuotantomme

Meille on ollut kunnia-asia valmistaa korkealaatuista luonnollista ravintoa lemmikeille jo yli 30 vuotta. Tuotteemme valmistetaan tehtaallamme Kuopiossa. Tehtaamme tuotantoprosesseissa hyödynnetään modernia teknologiaa. Kokemuksen kautta olemme löytäneet tuotteiden valmistukseen parhaat reseptit ja toimintatavat. Tuotteidemme valmistuksessa käytetään vihreää energiaa ja valmistusprosesseissa pyritään kokonaisuudessaan mahdollisimman pieneen ympäristökuormitukseen.