Siirry sisältöön

Kissan ruokinta

Kissa on luonnostaan lihansyöjä ja sen proteiinin tarve on suurempi kuin koiralla. Kissalla onkin parempi kyky muuntaa proteiini energiaksi, ja korkealaatuista eläinproteiinia se tarvitsee mm. elimistön typpitasapainon pitoon, lihaksistoon ja välttämättömien aminohappojen saannin takaamiseksi. Proteiinia kuluu myös turkin ylläpitoon. Eläinproteiinien sisältämistä aminohapoista kissa tarvitsee erityisesti tauriinia ja arginiinia. Lisäksi ravinnossa tulee olla tarpeeksi rasvaa, kivennäisaineita, vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja, kuten omega 3- ja 6- rasvahappoja. Luonnossa kissa syö mielellään pieniä jyrsijöitä luineen ja sisäelimineen. Kissa ei tarvitse lainkaan hiilihydraatteja, mutta pieni määrä kuituja, mielellään eläinperäisiä, voi parantaa kissan vatsan toimintaa, kun taas liiallinen kasvikuitujen antaminen vääristää suoliston mikrobikantaa.

Kissalle ihanteellisinta olisi syödä useita pieniä aterioita päivässä, aivan kuten se saalistaisi luonnossa vapaana eläessäänkin monia kertoja päivässä. Paastoaminen kissalle ei sovi lainkaan. Laadukkaan kissanruuan lisäksi kissalla pitää olla aina tarjolla puhdasta ja raikasta vettä, sillä kissat ovat luontaisesti huonoja juomaan, ja luonnossa valtaosa niiden nesteensaannista tulee ravinnon kautta.
Kissan päivittäinen ravinnontarve riippuu monesta seikasta, kuten iästä, aktiivisuudesta ja elämäntilanteesta. Kissan ruokinnan muutokset on aina tehtävä vähitellen, jotta sen elimistö ehtii sopeutua muutokseen. Kissanpentu on hyvä totuttaa monipuoliseen ravintoon jo sen herkkyyskaudella 12-14 viikon ikään mennessä, sillä vanhempana kissan ensireaktio on monesti kieltäytyminen uutta ruokaa tarjoillessa. Erityisesti suutuntuma on kissalla tarkka uuteen ja erilaiseen ravinnon koostumukseen, ja sen herkkä hajuaisti varoittaa kaikesta poikkeavasta. Kissalla on myös valtava synnynnäinen tarve toteuttaa lajinomaista saalistuskäyttäytymistä. Sisäkissana elävillä tämä tarve harvoin täyttyy, ja siksi ympäristön virikkeellistämiseen on hyvä nähdä vaivaa. Ruokinnan järjestäminen muistuttamaan mahdollisimman paljon kissan luontaista ravinnonhankintakäyttäytymistä leikin kautta tukee luontaista saalistuskäyttäytymistä ja näin myös kissan hyvinvointia.

Hampaat lihansyöjän aterimina

Jo kissojen hampaista tunnistaa sen olevan lihansyöjä, sillä teräväkärkiset hampaat on luotu lihan leikkaamiseen ja repimiseen. Koska hampaat on kissan tärkein väline, on hampaiden hyvinvoinnista syytä huolehtia päivittäin. Hammaskiven muodostuminen on yleinen vaiva myös kissoilla. Hammaskivi muodostuu, kun hampaiden pinnalla oleva plakki syljen vaikutuksesta kovettuu. Hammaskiven muodostukseen vaikuttaa kissan ruokavalio ja syljen koostumus. Muodostunut hammaskivi ja plakki voi johtaa ientulehdukseen, levitä hampaankiinnityskudokseen ja sitä kautta aiheuttaa jopa hampaan irtoamisen. Bakteeritulehdus suussa voi heikentää myös kissan yleisvointia. Kissan suun ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tarjota ravintoa, jota se joutuu pureskelemaan kunnolla, kuten lihaa, luita ja riittävän rapeaa kuivaruokaa. Oscar kissan kuivaruoissa nappulan koostumus on kova ja sen verran iso, että kissat joutuvat pureskelemaan ruokansa kunnolla. Oscar kuivaruuat sisältävät myös hampaita hankaavaa pitkäsäikeistä kuitua, mikä tutkitusti auttaa ehkäisemään hammaskiven muodostumista.

Laadukas eläinperäinen kissanruoka auttaa kissan painonhallinnassa

Lemmikkikissat eivät enää liiku yhtä paljon kuin entisaikaan. Lisäksi kissojen sterilointi ja kastrointi sekä osa yleisesti käytetyistä lääkityksistä lisäävät kissan ruokahalua ja lisäävät taipumusta ylipainoon. Seniorin energiantarve myös laskee ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ravinto lihottaa kissaa.
Ylipainolla voi olla monenlaisia seurauksia kissalle mm:

  • altistaa kissan tuki- ja liikuntakudosten sairauksille.
  • altistaa kissan sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille, sokeritaudille sekä sydän ja verenkiertoelinten sairauksille.
  • aiheuttaa kissalle ruoansulatuskanavan häiriöitä.
  • alentaa kissan elimistön puolustusreaktioita.
  • lisää ihosairauksia, koska lihava kissa ei pysty
  • pitämään turkkiaan riittävän puhtaana.
  • kissan elinikä lyhenee.

Terveelliset lihaisat kissanherkut

Kissojen on hyvä syödä useita aterioita päivässä ja siksi herkuttelukin on suotavaa. Laadukkaat ja maukkaat lihapitoiset herkkupalat eivät aiheuta ylipaino-ongelmia, koska ravintopitoisuudeltaan terveellinen makupala voi korvata osan kissan päivittäistä ruoka-annosta.

Oscar herkkusarjan viljattomat makupalat sisältävät vähintään yli 90 % kotimaista lihaa ja näin ollen myös runsaasti korkealaatuista eläinproteiinia. Oscar herkut sopivatkin erinomaisesti myös kissoille ja erityisesti makuvarianteista kana-, kalkkuna- ja lohiherkku pilkkoutuvat kissan suuntuntumalle sopiviksi paloiksi.

Kissan ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia voi johtua mistä tahansa ruoka-aineesta. Tyypillisimpiä oireita ovat kutina, ruoansulatuskanavan oireet ja korvatulehdukset. Tärkeintä ruoka-aineallergian hoidossa on löytää allergian aiheuttaja, jotta allergeenia voidaan välttää ja oireet saadaan helpottumaan. Allergeenin välttämisen lisäksi allergian aiheuttamia oireita hoidetaan oireen mukaisesti. Ruoka-aineallergiaa epäillessä, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Kissanpentu on hyvä totuttaa monipuoliseen ravintoon jo sen herkkyyskaudella 12-14 viikon ikään mennessä, sillä aikuinen kissa on tarkka suutuntumasta ja muutoksesta ruoan hajussa.