Siirry sisältöön

Mammakoirien kattava ravinto

Nartun ravitsemukseen ja ravitsemukselliseen tilaan on hyvä kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua astutusta. Nartun lihaskunto vaikuttaa tutkitusti synnytyksen sujuvuuteen ja yli- tai alipainon tiedetään olevan yhteyksissä mahdollisiin lisääntymishäiriöihin.

Yhdeksän viikkoa odotusta

Koiran normaali kantoaika on noin 63 vrk. Ensimmäisen kahden kolmanneksen, eli ensimmäisten viiden viikon aikana nartun ruokintaa voidaan jatkaa kuten ennen astutustakin; tutulla laadukkaalla ravinnolla normaalin ylläpitoannoksen mukaan. Näiden 5 ensimmäisen viikon aikana kohdussa kehittyvät sikiöt imevät emältään istukan kautta kaikki tarvitsemansa rakennuspalikat, joita sikiöiden kehitykseen tarvitaan. On siis hyvä varmistaa, että emä saa riittävästi rasvahappoja, kivennäisiä sekä E- B- ja C-vitamiineja.  Erityisesti E-vitamiinin tarve kaksinkertaistuu kantoaikana immuniteetin ja sikiön suojaamiseksi.

Tiineyden viimeisen kolmanneksen aikana nartun energian tarve kasvaa huomattavasti, sillä sikiöiden kasvu kiihtyy. Energian tarve voi kasvaa etenkin suurissa pentueissa jopa 20%, ja päivittäinen ruoan määrä voi nousta tiineyden aikana jopa 1,5 kertaiseksi normaalista ruokintamäärästä. Samaan aikaan nartun vatsalaukun vetävyys pienenee sillä sikiöt vievät osan vatsaontelon tilasta. Tässä vaiheessa tiineyttä on siis tarpeen siirtyä useampaan ruokintakertaan ja pienempiin annoskokoihin. Ravinnon on syytä olla hyvin sulavaa ja suhteessa vahvempaa, sillä koiran tulee saada enemmän kasvulle oleellisia ainesosia pienemmässä tilavuudessa. Tässä tiineyden vaiheessa monesti siirrytään pennuille kehitettyihin täysravintoihin, mutta raakaruokaa syövillä nartuilla kasvisten ja luiden määrää vähennetään ja lihan, sisäelinten ja kananmunan määrää lisätään.

Tiineyden aikana on varottava nartun lihottamista, joten vaikka ruokamäärää kasvatetaan vaiheittain 6. viikosta alkaen, ei ruokaa tule olla tarjolla kuitenkaan rajattomasti. Suuria ruokintamuutoksien emän ruokinnassa tulisi välttää tiineyden ja imetyksen aikana, sillä äkilliset ruokintamuutokset vaikuttavat ruoan imeytymiseen ja mikrobistoon aiheuttaen mahdollisia suolisto-ongelmia.

Maitobaarilta immuunivastetta

Imetyksen aikana ravinnon laadun merkitys korostuu entisestään. Nartun energian tarve on korkea ja nartun ruokavalion tulee sisältää runsaasti hyvin sulavaa eläinvalkuaista (>30%), rasvaa (>20%) ja kalsiumia. Annoksien koko kasvaa ja ruokintakerrat on hyvä jakaa 3-4 ruokailuun päivässä. Ruoan määrä voi suurissa pentueissa kasvaa jopa 4-kertaiseksi normaalista ylläpitoannoksesta. Nesteytyksestä on erityisen tärkeää huolehtia, sillä se vaikuttaa emon maidontuotantoon, ja ruoka-annokset onkin syytä tarjota runsaan nesteen kera.

Emän monipuolinen mikrobisto vaikuttaa ratkaisevasti pentujen mikrobiston muodostumiseen ja emän raskaus- ja imetysaikana saamien mikrobivalmisteiden on havaittu vähentävän jälkeläisten varhaisiän immune- ja aineenvaihduntasairauksien riskiä.

Helposti sulava laadukas ruoka edesauttaa emän energiansaantia ja ylläpitää maidontuotantoa.