Siirry sisältöön

Linnun ruokinta

Talviruokinnalla autat lintuja selviytymään pitkästä ja kylmästä talvesta, kun ravinnonsaanti luonnossa on heikkoa. Suomessa haasteena on myös lyhyt valoisan aika. Linnun pitäisi saada tankattua energiaa muutaman valoisan tunnin aikana riittävästi varastoon.

Pikkulintujen talviruokinta takaa lintujen ravinnon saannin pohjolan kovimmillakin pakkasilla ja lyhimpinäkin päivinä. Samalla se antaa hiljaiseen talviseen ympäristöön iloa pienistä siivekkäistä ystävistä ja varmistaa kauniin linnunlaulun seuraavana suvena pihapiirissä. Ruokintapaikan vieraita on mukava seurailla. Lintujen ruokinta antaa mahdollisuuden nauttia luonnoneläinten seurasta ja sopii hyvin myös sellaiseen talouteen, jossa ei ole mahdollisuutta ottaa lemmikkieläimiä.

Talviruokinnasta on hyötyä linnuille syksystä pitkälle kevääseen. Alkusyksyn ruokinta auttaa talvivarastoja kerääviä lajeja talvivarastojen täydentämisessä. Ja lajit, jotka eivät varastoi talviruokaa, tankkaavat talvea vasten rasvaisilla siemenillä elimistöään. Ruokinta tulisi aloittaa siinä vaiheessa, kun lintujen ravinnonsaanti luonnossa vähenee. Yleisimmin ruokinta aloitetaan maan jäädyttyä tai kun maa peittyy lumesta. Keväälle ruokintaa tulee jatkaa niin pitkään, kunnes ravintoa alkaa löytyä hyvin luonnosta. Kevät on linnuille erittäin haasteellista aikaa, kun ilmat ovat vielä kovin vaihtelevia ja energiaa kuluu pesintäpuuhiin ja poikastuotantoon.

Linnut oppivat palaamaan tutuille ruokintapaikoille ja monesti tulevat syksyllä katselemaan, onko tutulla ruokintapaikalla jo ruokaa. Muuttolinnut palaavat usein vuodesta toiseen samalle reviirille. Maalis-huhtikuussa, ruokintapaikat täyttyvät nälkäisistä muuttolinnuista, joiden energiavarastot ovat kuluneet rasittavan muuttomatkan aikana. Soidinaikaan keväällä linnut kuluttavat myös paljon energiaa.

Suojaisa ruokintapaikka on pikkulinnuille turvallinen

Varmista linnuille turvallinen ja rauhallinen ruokailupaikka.

Ruokintapaikka on hyvä sijoittaa suojaisaan paikkaan, pensaan tai tiheän puun läheisyyteen. Ruokinnan on hyvä olla pienen matkan päähän ikkunoista, jotta linnut eivät törmää niihin. Hyvältä ruokintapaikalta linnuilla on myös näkyvyys moneen suuntaan. Huolehdi, että ruokinta-automaatti, lintulauta ja rasva-siemenseokset ovat sellaisia, ettei linnuilla ei ole vaaraa jäädä niihin loukkuun. Huomioi myös, ettei kissat pääse ruokintapaikalle vaanimaan ruokailevia lintuja.

Lintulauta, ruokinta-automaatit ja talipötköt ovat sopivia ruokintapisteitä. Helpon ja houkuttelevan kattauksen saat ripustamalla erilaisia talipötköjä ja lintujen herkkutankoja ruokintapaikalle.

Useampi ruokapiste varmistaa sen, että myös pihapiirin alempiarvoiset linnut saavat ravintoa. Ruokintapaikan hygieniasta on pidettävä hyvää huolta, jotta se säilyy tautivapaana koko ruokintakauden. Käyttämällä lämpökäsiteltyjä tuotteita, varmistut siitä, etteivät siemenet sisällä ja levitä salmonellaa. Siisti ruokintapaikka pitää poissa ei-toivotut vieraan kuten hiiret ja rotat. Valitse ruokinta-automaatteja ja ruokia, jossa linnut eivät pääse oleskelemaan ruuan päällä, tällöin ruoka pysyy puhtaana.

Talvilintu tuotteissa on huomioitu erityisen hyvin lintujen turvallisuus ruokintapaikalla. Tuotteisiin kehitetty verkoton ripustus ehkäisee lintujen takertumisen verkkoon ruokailun aikana.

Linnut tarvitsevat monipuolista ruokaa

Linnunruuissa on oltava korkea energiapitoisuus, jotta ruokailuun ei kulu enemmän energiaa kuin
mitä lintu siitä saa. Korkea rasvapitoisuus takaa korkean energiapitoisuuden. Leivät ja muut paljon jauhoa sisältävät tuotteet täyttävät vatsan, mutta eivät sisällä riittävästi energiaa. Ruoan hyvä sulavuus linnun elimistössä on myös tärkeää. Rasvasta lintu saa hyvin sulavaa energiaa nopeasti käyttöönsä, kun taas esim. siementen sulavuus on heikompaa ja linnun ruuansulatus joutuu tekemään enemmän töitä ruuan muuttamisessa energiaksi.

Talvilintu ja Tintin rasvasiemenseokset on suunniteltu vastaamaan erityisen hyvin Pohjolan lintujen haastaviin talviolosuhteisiin ja korkeaan energiantarpeeseen. Ripustamalla kotimaisia linnunruokia ruokintapaikalle varmistut, siitä, että ruoka sisältää runsaasti energiaa, joilla on linnun elimistössä hyvä sulavuus. Kaikki kotimaiset Talvilintu ja Tintin rasvasiemenseokset ovat lämpökäsiteltyjä ja siten puhtaita ja turvallisia käyttää ilman salmonellariskiä.

Jos haluaa tehdä moninaisemman kattauksen, voi linnuille laittaa tarjolle rasvapötköjen lisäksi myös maapähkinöitä, auringonkukansiemeniä, kauraa, hedelmiä ja marjoja sekä ihraa. Monet linnut suosivat auringonkukkaa ja heittävät muut jyvät ruokinta-automaatilta tai lintulaudalta maahan, mistä niitä nokkivat mielellään mm. keltasirkut ja urpiaiset. Huomaa, että mikäli tarjoat siemenkuoria sisältäviä ruokia, maahan tippuneet kuoret voivat houkutella ruokintapaikalle kuokkavieraita, kuten hiiriä ja rottia. Siemenillä ruokittaessa on tärkeää huolehtia ruokintapaikan siisteydestä ja roskattomuudesta erityisen tarkasti.

Talvilintu Pähkinätanko, Talvilintu Tali-siementanko, Tintin Rasvasiemenseos ja Tintin Herkkutanko toimivat mainiosti lisäruokintapisteinä ruokinta-automaatille ja lintulaudalle ja houkuttelevat lisää lintuja ruokintapaikalle. Sopiva valinta kevään muuttolinnuille ja soidinkauden ruokintaan on Talvilintu kevätherkku. Kevätherkku sisältää runsaasti proteiinia ja kivennäisaineita, joita lintu tarvitsee erityisen paljon poikastuotantoon pesintäaikana.

Keväällä energiaa kuluu edelleen hurjasti pesänrakennukseen ja poikastuotantoon, vaikka kelit alkavat lämmetä. Vaihtelevien kevätkelien ajan ravintoa on hyvä tarjota ruokintapaikoilla. Sekä emot että poikaset tarvitsevat kesälle asti runsaasti energiaa, proteiinia ja kivennäisaineita.

Linnunruuissa on oltava korkea energiapitoisuus, jotta ruokailuun ei kulu enemmän energiaa kuin
mitä lintu siitä saa. Korkea rasvapitoisuus takaa korkean energiapitoisuuden.