Talviruokinnalla autat lintuja selviytymään pitkästä ja kylmästä talvesta, kun ravinnonsaanti luonnossa on heikkoa. Suomessa haasteena on myös lyhyt valoisan aika. Linnun pitäisi saada tankattua energiaa muutaman valoisan tunnin aikana riittävästi varastoon.
Pikkulintujen talviruokinta takaa lintujen ravinnon saannin pohjolan kovimmillakin pakkasilla ja lyhimpinäkin päivinä. Samalla se antaa hiljaiseen talviseen ympäristöön iloa pienistä siivekkäistä ystävistä ja varmistaa kauniin linnunlaulun seuraavana suvena pihapiirissä. Ruokintapaikan vieraita on mukava seurailla. Lintujen ruokinta antaa mahdollisuuden nauttia luonnoneläinten seurasta ja sopii hyvin myös sellaiseen talouteen, jossa ei ole mahdollisuutta ottaa lemmikkieläimiä.
Talviruokinnasta on hyötyä linnuille syksystä pitkälle kevääseen. Alkusyksyn ruokinta auttaa talvivarastoja kerääviä lajeja talvivarastojen täydentämisessä. Ja lajit, jotka eivät varastoi talviruokaa, tankkaavat talvea vasten rasvaisilla siemenillä elimistöään. Ruokinta tulisi aloittaa siinä vaiheessa, kun lintujen ravinnonsaanti luonnossa vähenee. Yleisimmin ruokinta aloitetaan maan jäädyttyä tai kun maa peittyy lumesta. Keväälle ruokintaa tulee jatkaa niin pitkään, kunnes ravintoa alkaa löytyä hyvin luonnosta. Kevät on linnuille erittäin haasteellista aikaa, kun ilmat ovat vielä kovin vaihtelevia ja energiaa kuluu pesintäpuuhiin ja poikastuotantoon.
Linnut oppivat palaamaan tutuille ruokintapaikoille ja monesti tulevat syksyllä katselemaan, onko tutulla ruokintapaikalla jo ruokaa. Muuttolinnut palaavat usein vuodesta toiseen samalle reviirille. Maalis-huhtikuussa, ruokintapaikat täyttyvät nälkäisistä muuttolinnuista, joiden energiavarastot ovat kuluneet rasittavan muuttomatkan aikana. Soidinaikaan keväällä linnut kuluttavat myös paljon energiaa.