Koirien raakaruokinta herättää säännöllisesti keskustelua. Kysyimme koirien raakaruokintaa tutkivalta asiantuntijalta, mitä tutkimukset sanovat raakaruokinnan hyödyistä ja mahdollisista riskeistä.
Johanna Anturaniemi on eläinten ravitsemukseen erikoistunut, koirien raakaruokintaa Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisen tiedekunnassa tutkiva maa- ja metsätaloustieteiden tohtori sekä eläinlääketieteen kandidaatti. Hän on tutkinut koirien raakaruokintaa ja siitä lemmikeille aiheutuvia hyötyjä sekä riskejä DOGRISK-tutkimusryhmässä vuodesta 2008 ja tehnyt väitöskirjansa koirien raakaruokintaan liittyen.
Kysyimme Anturaniemeltä, mitä tutkimukset kertovat raakaruokinnan hyödyistä ja mahdollisista riskeistä.
Mitkä ovat olleet tärkeimpiä tutkimustiimisi tekemiä löytöjä koirien raakaruokintaan liittyen?
Epidemiologisissa tutkimuksissa on noussut esiin emän tiineysajan sekä pikkupennun raakaruokinnan yhteys vähäisempään atopian esiintyvyyteen aikuisiällä. Lisäksi pentuajan raakaruokinnalla näyttää olevan yhteys myös vähäisempään suolistosairauksien esiintyvyyteen aikuisiällä. Mielestäni nämä ovat hyvin mielenkiintoisia tuloksia, jotka olisi hienoa saada toistettua tulevaisuudessa kliinisen ruokintakokeen avulla.
Yksinkertaistetusti voisi siis sanoa, että raakaa lihaa ruuaksi saaneilla pennuilla vaikuttaa tutkimusten mukaan olevan aikuisena muita vähemmän atooppisia iho-oireita ja suolisto-oireita? Mitä muuta kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet raakaruokinnan hyödyllisyydestä koirille ja kissoille?
Ruokavalioita vertailevaa tutkimusta on vielä hyvin vähän, mutta erilaisten ruokavaihtoehtojen sulavuuksia on vertailtu useissakin tutkimuksissa. Raakaruoka on kaikissa osoittautunut sulavammaksi kuin kuivamuona, purkkiruoka tai kypsennetty ruoka. Eli silloin kun kaivataan lemmikille hyvin sulavaa ruokaa, raakaruoka vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta.
Eräs kyselytutkimus vuodelta 2008 totesi raakaa lihaa syövillä koirilla esiintyvän huomattavasti vähemmän korvatulehduksia, silmätulehduksia, virtsatietulehduksia sekä ihotulehduksia kuin niillä koirilla, jotka eivät koskaan olleet syöneet raakaa lihaa.
Tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia on aiemmin nähty myös raakaa lihaa syövien koirien veren geenitoiminnassa, kuten me näimme ihon geenitoiminnassa omassa väitöskirjatutkimuksessani.
Koirilla on myös tutkittu kalsiumoksalaattikivien eli virtsarakkoon saostuvien kivien esiintymistä vertailemalla kuivamuonan ja raakaruoan syöttämistä. Raakaruokaa syöneillä riski kalsiumoksalaattikiviin oli selvästi alhaisempi. Raakaruoan vaikutus tulee todennäköisesti siitä, ettei se ole hiilihydraattipitoista ja ruoka on kosteaa. Muut tutkimukset ovat raportoineet ruoan matalan vesipitoisuuden sekä korkean hiilihydraattipitoisuuden olevan yhteydessä kalsiumoksalaattikiviin.
Korkeaproteiinisen ruokavalion, kuten raakaruokinnan, taas on todettu ehkäisevän struviittikiteitä eli virtsakiviä ja -kiteitä kissoilla.
Sopiiko raakaruokinta myös pentujen ruokavalioksi?
Raakaruokinta sopii myös pentujen ruokavalioksi, kun sen osaa koostaa oikein. Raakaruokinta ei toki tarkoita, että eläimelle syötetään vain lihaa. Koiran tulee saada monipuolisesti erilaisia lihoja, sisäelimiä ja luuta, jotta ravintoainetarpeet täyttyvät. Tämä vaatii perehtymistä asiaan. Jos itseltään ei löydy tarpeeksi osaamista, on hyvä pyytää apua alan ammattilaiselta, jotta kasvava pentu ei kärsi minkään ravintoaineen puutoksista.
Millaisia riskejä raakaruokintaan voi liittyä ja mitä pitää osata huomioida, jos alkaa ruokkimaan lemmikkiään raa’alla lihalla?
Raaka liha sisältää aina bakteereja, mikä on tietysti huomioitava ruokaa käsiteltäessä ja säilytettäessä. Eli hyvä keittiöhygienia on tärkeä. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että raakaruoka olisi koiralle tai kissalle suuri terveysriski.
Lihansyöjät itse eivät herkästi sairastu ruoan bakteereista, ja monet täysin terveet koiratkin kantavat muun muassa salmonellaa ja kampylobakteereja suolistossaan. Jos eläimen oma immuunipuolustus on heikko, on mahdollista, että eläin on herkempi raa’an lihankin bakteereille, mutta hyvin harvoin koiran ripulin taustalla on tautia aiheuttava bakteeri. Jos yksilöllä on heikko terveydentila tai tietty lääkitys, kannattaa jutella eläinlääkärin kanssa, onko niillä vaikutusta ruokintavalintoihin.
Jos koira ei ole tottunut raakaan lihaan, pitää totuttelu aloittaa pienillä määrillä. Tämä on hyvä muistaa erityisesti pentujen, mutta toki myös aikuisten koirien kanssa. Jos ruokavaliota yhtäkkiä muutetaan rajusti, on tuloksena suurella todennäköisyydellä ripuli, sillä suolistomikrobit ovat sopeutuneet täysin toisenlaiseen ruokaan. Tutkimustietoa ruokavalion vaikutuksesta koirien suolistomikrobistoon löytyy jo paljon, joten on selvää, että suolistomikrobeille tulee antaa aikaa sopeutua ruoan uuteen koostumukseen.
Millaista raakaruokaa koira tarvitsee ravitsemuksellisesta näkökulmasta? Onko ihmisille tarkoitettu jauheliha yhtä hyvää lemmikeille kuin raakaruokaruokintaan tarkoitettu liha?
Lemmikin ruokavalio vaatii paljon muutakin sisältöä, kuin pelkän jauhelihapaketin. Elintarvikkeena myytävä marketin liha on pelkkää lihaa ilman sisäelimiä, jolloin paljon tärkeitä ravintoaineita jää koiralta saamatta. Marketin jauhelihaa voi toki käyttää osana ruokintaa, ja niistä löytää helposti hieman vähärasvaisempia lihavaihtoehtoja, jos sellaisia tarvitsee.
Lihantuotannossa menisi myös paljon hyvää hukkaan, jos tuotantoeläimistämme käytettäisiin vain se, mitä länsimaiden ihmiset suostuvat itse syömään. Kotimaisuus, ruoan oikeanlainen säilytys sekä käsittely ovat tärkeitä asioita raakaruokaa käytettäessä.
Ruokitko omat lemmikkisi raakaruoalla?
Kyllä ruokin, sekä kissat että koirat.
Kiitos haastattelusta, Johanna Anturaniemi!
Oscar-lihavalmisteet ja -täysravinnot valmistetaan Eläinruokatehdas Lemmikin tehtaalla Kuopiossa kotimaisista raaka-aineista ja ne on suunniteltu lemmikin ravitsemus huomioiden. Käytetyt raaka-aineet sisältävät usein luuainesta, mikä on hyvä kalsiumin lähde, sekä elimiä, joista eläin saa tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Oscar-lemmikkiruokien raaka-aineina käytetään ekologiset näkökulmat huomioiden suomalaisen elintarviketuotannon sivuvirtoja, joita ei yleisesti käytetä elintarviketuotannossa. Eläinruokatehdas Lemmikki on saanut ensimmäisenä suomalaisena eläinruokavalmistajana laatusertifikaatin FSSC 22000.