Siirry sisältöön

Opas koiran raakaruokintaan

Raakaruoka on koiralle ravintoa luonnollisimmassa lajinomaisessa muodossa.

Riittävän ravintoaineiden saannin raakaruokinnassa saa vaihtelemalla monipuolisesti eri eläin- ja kasvikunnan tuotteita kuten lihalla, elimillä, luilla ja erilaisilla kuidun lähteillä. Varsinaisesti hiilihydraatteja koirat eivät tarvitse, ja erityisen runsas hiilihydraattien määrä voi aiheuttaa suolisto-ongelmia ja painonnousua.

Raakaruoka-aterioita voi koostaa itse tai ostaa valmiiksi koostettuja täysravintoja. Valmiiksi koostetuissa Oscar- täysravinnoissa on laskettu valmiiksi kaikki mitä koira tarvitsee. Näitä aterioita voi syöttää koiralle joka päivä ja varmistua siitä, että koira saa kaikki tarvittavat ravintoaineet päivittäin.

Miksi antaa ruokaa koiralle raakana?

Kypsennyksen yhteydessä koiralle hyödylliset entsyymit, bakteerit, vitamiinit ja aminohapot kärsivät tai tuhoutuvat. Erityisesti osa vitamiineista ja aminohapoista, kuten B-vitamiinit ja Tauriini ovat hyvin alttiita kuumennukselle. Raakaruoassa ravintoaineet sen sijaan säilyvät ja pakastaminen on raaka-aineille huomattavasti lempeämpi käsittely kypsennykseen verrattuna. Luonnollisella ruokinnalla ja prosessoimattomalla ravinnolla sulavuus on parempi ja koiran elimistö hyödyntää luontaiset ravintoaineet tehokkaammin, mikä näkyy mm. koiran turkin, ihon ja kynsien hyvinvoinnissa. Raakaruokinnalla usein koiran immuunijärjestelmä normalisoituu ja infektiot pysyvät kurissa, jolloin myös monet allergiasta johtuvat iho-ongelmat helpottavat. Raakaruokinta tukee myös nivelien hyvinvointia ja hampaiden kunnossapitoa.

Mitä BARF ruokinnalla tarkoitetaan

Biologically Appropriate Raw Food = Biologisesti sopiva raakaruoka.
Bones and Raw Food = Luita ja raakaa ruokaa.

Biologisesti sopiva raakaruoka pohjautuu ajatukseen, että lemmikille syötetään lajikohtaisesti luonnollista ravintoa. Koirille lajityypillisen ruokavalion kulmakivi on raaka liha ja lihaisat luut.

BARF-ravinto koostuu erilaisista luista ja rustoista, lihasta, kalasta, broilerista, elimistä, kananmunasta, kasvissoseista, jotka koira syö raakana. Itse koostettuja raaka-aterioita voidaan tarvittaessa täydentää luontaisilla ravintolisillä esimerkiksi merileväjauheella ja lohiöljyllä tai erilaisilla valmiilla vitamiini- ja kivennäislisillä.

Valmiit täysravintosekoitukset sisältävät sellaisenaan kaikki koiran päivittäin tarvitsemat ravintoaineet ja niihin lisiä ei tarvitse laittaa. Raakaruokinta on helppo aloittaa valmiilla raaka-aterioilla. Oscar- täysaterioita löytyy helposti annosteltavina pullina, jolloin raakaruoka on entistä näppärämpää myös pienille koirille. Voit ottaa sulamaan vain tarvittavan määrän kerrallaan tai antaa viilentävän aterian tarjoilemalla pullat kohmeisina. Näin ollen ei tarvitse myöskään pitää sulatettua lihaa jääkaapissa, ja liha on aina tuoreimmillaan tarjotessa koiralle.

Kaikki täysravintopullat ovat säilöntä- ja väriaineettomia, viljattomia eikä niihin ole lisätty keinotekoisia makuaineita. Valmiita raaka-aterioita voit käyttää ruokinnan perustana ja antaa lisäksi välillä erilaisia lihaisia luita pureskeltavaksi, jolloin hampaat saavat hyvin puhdistusta ja työtä. Valmiit raaka-ateriat ja muut pakasteet löydät täältä.

Hyvän ravitsevan ruuan takana on tarkkaan valitut raaka-aineet

Kotimainen liha ja kala

Oscar-tuotteissa käytetään ainoastaan korkealaatuista ja puhdasta kotimaista lihaa ja elimiä; nautaa, possua, kanaa, kalkkunaa. Liha on raaka-aterioiden pääraaka-aine ja siitä saadaan ruokaan maittavuutta ja koiran tarvitseman rasvan ja proteiinin. Sisäelimet tuovat ateriaan tärkeitä koiralle välttämättömiä vitamiineja ja hivenaineita. Esimerkiksi pieni määrä maksaa täyttää luontaisesti koiran päivittäisen A-vitamiinin tarpeen.

Oscar-tuotteissa käytetään myös lohta. Lohesta saadaan ruokavalioon runsaasti hyviä rasvahappoja ja runsaasti energiaa. Rankoineen jauhetut lohet ovat erinomaisia luontaisen kalsiumin lähteitä.

Kasvikset, merilevä, kanamuna, pellavansiemenöljy ja lohiöljy

Soseutetuista kotimaisista kasviksista ja kananmunasta saadaan ateriaan luontaisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. (C-, E-, D-, K- ja B-ryhmän vitamiineja, koliinia, rautaa, seleeniä, sinkkiä). Kasvikset sisältävät kuitua ja tasapainottavat sekä keventävät liha-ateriaa. Kananmuna sisältää runsaasti helposti sulavaa proteiinia, runsaasti A- ja B-vitamiinia ja sen aminohappo koostumus vastaa erittäin hyvin koiran tarpeita. Monipuolinen merilevä sisältää mm. kalsiumia, jodia ja magnesiumia. Pellavansiemenöljy sisältää puolestaan hyviä rasvahappoja ja E-vitamiinia. Lohiöljy on erityisen hyvä omega-3 rasvahappojen lähde.

Ruoka-aineherkkyydet raakaruokinnassa

Raakaruokinta sopii hyvin monille allergisille ja herkille koirille.

Oscar-raakapakasteista voit koostaa koirallesi sopivan aterian ja välttää allergiaa aiheuttavia raaka-aineita helposti. Viljattomat, yhden eläinproteiinin tuotteet sopivat tarjottavaksi joko raakana tai kypsennettynä.

Raakaruoka osana koiran päivittäistä ravintoa

Kun raakaruokaa käytetään vain osana koiran päivittäisestä ruokavaliosta ja muu osuus ruoasta koostuu mm. kuivamuonasta tai kotiruoasta, voidaan puhua sekaruokinnasta tai 50/50 ruokinnasta. Myös tällöin on tärkeää varmistaa, että ateriassa täyttyvät koiran tarvitsemat ravitsemusvaatimukset vitamiinien ja hivenaineiden osalta. On siis tärkeää, että käytettävä kuivamuona on laadukasta (sisältää mielellään yli 70% lihaa) ja raakaruoka mahdollisimman monipuolista.

Voit myös itse valmistaa herkullista kotiruokaa koirallesi käyttäen Oscar-raakaruokatuotteita. Raavavalmisteita voi halutessaan myös kypsentää ja Oscar-jauhelihat sopivat erinomasesti monipuolisten koiran kotiruoka-aterioiden kokkaamiseen. Tutustu herkullisiin resepteihimme.

Oscar täysravintopullat on raakaruokintaa helpommillaan!