Käpytikka hakkaa mielellään talimakkaraa.
Talipötkylöitä hankkiessa kannattaa olla tarkkana. Joukossa on sellaisia, joihin linnut eivät koske.
Linnuille tarkoitetuissa ruuissa on huomattaviakin laadullisia eroja. Osa kaupoissa myytävistä tuotteista ei kelpaa linnuille lainkaan, joten sellaiset kannattaa jäädä ostamatta.
Myös tiettyjen ruokatyyppien sisällä on isoja eroja sen suhteen, kelpaavatko ne linnuille ja kuinka hyvin. Esimerkiksi auringonkukansiemeniä ja rasvatankoja on kaupan hyviä ja huonoja.
Kannattaa siis miettiä tarkasti, mitä linnuille hankkii syötäväksi ja mitä ei.
Jos ruokintapaikalla on tarjolla auringonkukansiemeniä, maapähkinöitä ja hyvälaatuisia talipötköjä, näillä pärjää erinomaisesti läpi talven. Kaura on hyvä lisä, sillä se kinnostaa erityisesti keltasirkkuja. Riittää siis, kun keskittyy tarjoamaan linnuille muutamia erilaisia ruokia, kaikkea ei kannata ryhtyä haalimaan.
Siemenet ja pähkinät kannattaa laittaa tarjolle pikkuhiljaa tyhjenevään automaattiin, talipötköt voi ripustaa puiden oksille.
Katso ohjeita lintujenruokintaan alta. Juttu jatkuu kuvan alapuolella.
1 Kuoritut auringonkukansiemenet
Suositeltavia. Ovat kasvattaneet suosiotaan aivan viime vuosien aikana, siementen saatavuus tosin saattaa vaihdella. Ovat kilohinnaltaan noin tuplasti kalliimpia kuorellisiin verrattuina, mutta kilo niitä tarkoittaa todella kiloa, kun taas kilossa kuorimattomia auringonkukansiemeniä on ainakin puolet kuorta, jota linnut eivät syö.
Kuorittujen siementen lyömätön etu on myös se, etteivät ne roskaa ruokintapaikkaa ja sen ympäristöä. Kannattaa kysellä kaupoista ja pyytää tuotetta valikoimaan.
Kun käyttää kuorittuja auringonkukansiemeniä, se helpottaa lintujen elämää varsinkin kovilla pakkasilla. Mitä vähemmän linnulla kuluu energiaa ja aikaa ravinnon käsittelyyn ja syömiseen, sen parempi sille. Kun lintu saa tankattua itsensä nopeasti, sille jää aikaa levätä.
Syöjiä: talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen, kuusitiainen, varpunen, pikkuvarpunen, punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, tikli, vihervarpunen, urpiainen, nokkavarpunen, pähkinänakkeli, mustarastas, tilhi, puukiipijä.
Pähkinänakkeli pitää nimestään huolimatta auringonkukansiemenistä.
2 Kuorelliset auringonkukansiemenet
Kannattaa ostaa isoissa 15 – 25 kilon säkeissä, joissa siementen kilohinta on selvästi edullisempi kuin pienissä pusseissa. Ei kannata pelätä siemenmäärän jäämistä yli, useinhan hyvällä ruokintapaikalla voi mennä kolme, neljäkin isoa säkkiä talvessa. Ja jos keväällä jää siemeniä yli, ne voi säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa kesän yli, siemenet kyllä säilyvät syksyyn. Siemenet on syytä säilyttää paikassa, jonne jyrsijät eivät pääse: ulos tai ulkorakennuksiin niitä ei tule jättää.
Linnut joutuvat tekemään jonkin verran töitä saadakseen kuoren rikki ja siemenen syötyä, joten kuorellinen auringonkukansiemen on kylmällä säällä huonompi vaihtoehto kuin kuorittu. Tästä huolimatta kuuluu lintulaudan perusruokaan ja kelpaa hyvin.
Myynnissä näkee joskus muovipusseihin pakattuja pieniä ja lähes täysin mustia siemeniä. Ne eivät oikein kelpaa linnuille.
Syöjiä: talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen, kuusitiainen, varpunen, pikkuvarpunen, punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, tikli, vihervarpunen, urpiainen, nokkavarpunen, pähkinänakkeli, mustarastas, tilhi, puukiipijä.
3 Kauranjyvät
Kauranjyviä ei välttämättä kaupasta saa, vaikka maakunta on kauraa nytkin täynnä. Jos on tuttuja maaseudulla tai tutuilla tiedossa maanviljelijöitä, kannattaa kysyä. Jos on onnea matkassa, jyviä saattaa saada ilmaiseksi. Muut viljat eivät linnuille oikein kelpaa. Syötetään auringonkukansiementen tavoin mielellään automaateista, joista jyviä putoaa myös maahan lintujen nokittavaksi.
Jotkut syöttävät linnuille kaurahiutaleita, joita linnut kyllä syövät, mutta jotka kastuvat ja saattavat sen johdosta homehtua ja olla linnuille jopa vaaraksi.
Syöjiä: keltasirkku, talitiainen, pikkuvarpunen, varpunen, fasaani, mustarastas, tilhi, puukiipijä.
4 Kauralyhteet
Näitä saa hyvin varustelluista kaupoista ja huoltoasemilta, ja jälleen ehkä tutulta tai tuttavan tuntemalta maaseudun ihmiseltä, joka on kenties itse sitonut kimpun. Kaupasta ostettaessa kannattaa yrittää löytää mahdollisimman tuuhea lyhde, josta riittää siemeniä pitemmäksi aikaa. On todellinen talvisen pihan koriste.
Syöjiä: keltasirkku, talitiainen, pikkuvarpunen, varpunen, fasaani.
5 Siemensekoitukset
Hirssi vastaa suunnilleen kauraa. On usein mukana siemensekoituspusseissa, mutta sitä saa sellaisenaankin. Ei tuo merkittävää lisää ruokintapaikan tarjontaan. Jos hirssiä laittaa ravinnoksi jo syksyllä, loka-marraskuussa, sen turvin voi talvehtimista jäädä yrittämään jokin hyönteissyöjä, kuten punarinta.
Siemensekoituspusseissa saattaa olla myös hamppua, pellavaa ja rypsiä. Näihin pätee sama kuin hirssiin, tuovat ehkä vaihtelua lintujen ravintoon, mutta toisaalta eivät tuota erityistä lisäarvoa.
Syöjiä: keltasirkku, pikkuvarpunen, varpunen, fasaani, punarinta, mustapääkerttu.
6 Maapähkinät
Pähkinöitä ei kannata yrittää tarjota linnuille kokonaisina, vaan murskattuina tai rouhittuina. Kovin hienoa rouheen ei kuitenkaan tarvitse olla, käytännössä jo puolikkaan pähkinän koko on riittävä, jotta lintu pääsee sihen käsiksi.
Pähkinöitä ei kannata sijoittaa mihinkään metallisiin verkkolieriöihin esimerkiksi, koska ne jäätyvät helposti metalliin kiinni, eikä niitä saa irti ihminenkään kuin vain tuomalla laitteen sisälle sulamaan. Pähkinämurskan voi sekoittaa automaattiin vaikkapa auringonkukansiementen ja kauran joukkoon.
Syöjiä: talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, varpunen, pikkuvarpunen, punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, nokkavarpunen, tikli, urpiainen, pähkinänakkeli, mustarastas, räkättirastas.
Pyrstötiaiset ovat Elvin suosikkeja. Niiden lisäksi talipötkön kimpussa myös tali- ja sinitiainen. Takana oikeaoppinen ruokinta-automaatti.
7 Talipötköt
Talviruokinnan ehdoton ”must” auringonkukansiementen rinnalla, mutta näitä on erilaisia ja eritasoisia. Perussääntö kaupassa käydessä on se, että älä osta vihreään verkkoon pakattuja pötkylöitä, vaan ainoastaan punaverkkoisia.
Vihreäverkkoiset talimakkarat eivät kelpaa linnuille kuin pakon edessä, ja tämä kokemus on kuultu monen suusta. Sen sijaan punaverkkoinen talipötkö on melko todennäköisesti valmistettu kuopiolaisen Lemmikki Oy:n eläinruokatehtaalla, jonka tavara on priimaa.
Lemmikki Oy:n pötköt maksavat alle 5 euroa kappale. Osa niistä on kilon painoisia, osa 600 gramman. Osassa on juuri tuo punainen verkko, jonka avulla pötkylä on helppo ripustaa roikkumaan vaikka puun oksasta. Pötkylöitä on tarjolla kuutta erilaista, ja niistä testatusti parhaat ovat kilon painoiset Tintin rasvasiemenseos ja Tintin herkkutanko. Kokeilemisen arvoinen on kilon Talvilintu pähkinätankokin. Tarjolla ovat myös 600 gramman painoiset Talvilintu talisiementanko, Talvilintu kevätherkku sekä kilon Talvilintu rasvasiemenrouhe.
Myös K-kauppojen yhden kilon Pirkka-rasvasiementanko on todettu hyväksi valinnaksi.
Pötkylöitä ostaessa kannattaa siis olla tarkkana. Lemmikki Oy:n tuotteet ovat joko Talvilintu tai Tintin -alkuisia, mutta myynnissä on myös tuotteita nimellä Tintti. Viimeksi mainitut ovat selvästi huonolaatuisempia, eivätkä ne näytä kelpaavan edes käpytikoille.
Talipötköt voi suojata metallikehikolla tai vahvalla metalliverkolla, jotta varislinnut eivät pääse viemään koko pötkylää mennessään.
Syöjiä: talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen, kuusitiainen, pyrstötiainen, pikkuvarpunen, käpytikka, harmaapäätikka, valkoselkätikka, pikkutikka, palokärki, varis, harakka, naakka, närhi, puukiipijä.
8 Talipallot
Ovat tehokkaimmillaan ehkä silloin, kun ruokintapaikalla on ruuhkaa, ja syöttöpisteitä on hyvä olla useita. Palloissa oleva verkko kannattaa ottaa pois, sillä siitä ei ole ruokkijalle eikä linnulle mitään iloa. Pienehköjen omenoiden kokoisilla palleroilla ruokkimista varten on sekatavarakaupoissa myynnissä erilaisia telineitä, joihin pallot voi asetella.
Tarjolla on myös pienempiä keltaisia viljarasvapalloja, jotka ovat verkkopussukoissa, ja joita voi ripustaa roikkumaan oksista. Tällainen on esimerkiksi porvoolaisen Finnsweet Oy:n jossain valmistuttama Friend´s food -niminen tuote. Selosteessa sanotaan sen sisältävän naudanrasvaa, vehnäjauhoja ja maissijauhoja.
Lintujen näkee joskus käyvän näillä pikkupalloilla, mutta jos omalla tai lähistön ruokinnalla on tarjolla laadukkaampaa tavaraa, nämä jäävät helposti koskematta. Ei voi suositella.
Syöjiä: talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen, kuusitiainen, pyrstötiainen, pikkuvarpunen, puukiipijä.
9 Sianihra
Kunnollisia läskikimpaleita laitettiin talvilinnuille tarjolle silloin, kun nykyaikaisia taliherkkuja ei ollut olemassakaan, ja pikkukaupoistakin ihraa pystyi vielä ostamaan. Nyt tilanne on toinen, ja perinteisen läskin saaminen voi olla hankalaa. Kannattaa kuitenkin kysellä kauppahalleista ja kaupoista, joissa vielä on lihatiski jäljellä.
Reilu kimpale ihraa jänisverkon kappaleen sisään ja narulla kiinni puuhun rungon ympäri. Kun läski on todennäköisesti kaluttu muutamassa viikossa, jäännökset pois ja uutta ihraa tilalle.
Syöjiä: käpytikka, harmaapäätikka, valkoselkätikka, pikkutikka, palokärki, talitiainen, sinitiainen, hömötiainen töyhtötiainen, kuusitiainen.
10 Leivänmurut
Linnuille voi yrittää tarjota vaaleaa, vähäsuolaista leipää. Ruisleipä ei tähän tarkoitukseen käy. Jos haluaa, etteivät närhet ja muut isommat linnut pääse käsiksi linnunruokaan, muut ruokintapisteet kannattaa suojata teräsverkolla estäen näin ”varisrosvojen” pääsemisen kiinni ruokaan, ja jättää sitten närhille ravinnoksi leivänmuruja – ne useimmiten kelpaavat. Leivän ravintoarvo on linnuille suhteellisen heikko, joten kovin suositeltavaa sen tarjoaminen ruokinnalla ei kuitenkaan ole.
Syöjiä: varpunen, pikkuvarpunen, varis, harakka, naakka, närhi.
Tilhet voivat syödä puihin jääneitä omenia, mutta myös siemeniä linturuokinnalta.
11 Omenat
Puutarhan omenapuihin syksyllä jääneet omenat kelpaavat talven mittaan yllättävän monelle lintulajille. Myös kaupan omenoita voi pilkkoa ja viedä tarjolle maahan vaikkapa puun juureen.
Syöjiä: mustarastas, räkättirastas, tilhi, talitiainen, sinitiainen.
12 Pihlajanmarjat
Jos pihlajanmarjasyksy on ollut hyvä, marjoja kannattaa kerätä ja laittaa talveksi pakastimeen. Kun sitten pihlajat jossain vaiheessa ehtyvät marjoista, niitä voi ripustaa ruokinnan yhteyteen vaikka puiden oksille. Marjoja ei kannata kerätä yksitellen, vaan katkaista tertut ja pakastaa ne sellaisenaan.
Syöjiä: mustarastas, räkättirastas, tilhi, taviokuurna, mustapääkerttu.
Artikkeli 2.2.2018 www.karjalainen.fi/ Hannu Kauhanen
Kuvat: Minna Raitavuo ja Hannu Kauhanen